Sinilevä-asiaa!
Hurjilla hellekeleillä haluaisimme tietenkin itse vilvoitella ja antaa myös paksuturkkisten ystäviemme kylpeä ihanan raikastavassa vedessä. Vaan ei aina kannata, vaikkei sinilevämyrkytys kovin yleinen olekaan!
Kuumat kesäkelit ovat saaneet levän, myös sinilevän eli ei niinkään levän vaan syanobakteerin, kukkimaan. Suuressa osassa Etelä-Suomen merialueita on viime päivinä tavattu sinilevälauttoja, etenkin pk-seudun suosituilla rannoilla. Kunnan virallisilla rannoilla on käynnissä vedenlaadun tarkkailu, mutta myös epävirallisilla uimarannoilla sekä monissa seurantaan kuulumattomissa järvissä uiminen voi aiheuttaa sairastumisen. Tilannekin elää ja muuttuu päivittäin, välillä punalippu liehuu, sitten taas ei.
Valitettavasti sinilevätiedotus ei kata kaikkia vesistöjä eikä pysy täysin ajan tasalla, joten pyydän erityistä varovaisuutta kaikilta koiranomistajilta itseltään! Kaikki sinileväesiintymät eivät ole myrkyllisiä, mutta oireita aiheuttavia toksiineja ei voi tunnistaa esim. sinilevälautan ulkonäön perusteella. Kehoitan siis eläimiä, omistajia ja heidän lapsiaan pidättäytymään kaiken maailman epäilyttävissä lammissa ja merenpinnalla leijuvassa hernesopassa pulikoinnista kunnes säät hieman viilenee ja leväesiintymät laantuu.
Sinilevämyrkytyksen oireet
Sinilevämyrkytyksen oireisiin vaikuttaa niellyn veden määrä, sinilevän laatu eli toksiinien tyyppi, koiran ikä, yleisvointi ja muu terveystila. Oireet voivat alkaa nopeasti, noin 30min kuluessa tai hitaasti, useiden tuntien kuluessa. Yleensä oireilu alkaa kuitenkin vuorokauden sisällä altistuksesta.
Myrkytyksen oireet:
– levottomuus
– tärinä tai tasapainohäiriöt, huojuminen
– kouristelu tai halvausoireet
– oksentelu, ripuli tai kuolaaminen
Sinilevämyrkytyksen hoito
Myrkytys voi aiheuttaa keskushermoston oireita tai johtaa maksavaurioon, pahimmillaan se johtaa kuolemaan.
Ensiapu myrkytystilanteessa on koiran huolellinen pesu uinnin jälkeen ja pikainen yhteydenotto eläinlääkäriin. Sinilevävettä juoneen eläimen voi yrittää oksettaa 3%lla vetyperoksidilla, mutta sen varaan ei kannata tuudittautua sillä juotu vesi poistuu mahalaukusta niin nopeasti, että mahdolliset toksiinit ovat yleensä päässeet elimistöön ennen kuin asialle kerkeää tehdä yhtään mitään. Tajutonta, huojuvaa, kouristelevaa eläintä EI okseteta kotikonstein. Lääkehiilestä ei ole haittaakaan, eli jos hiili on lähellä voit antaa 1-2g/kg annoksen suun kautta.
Eläinlääkärissä voidaan tarkistaa eläimen elinarvot ja hoitaa oireilua oireenmukaisesti mm. nesteyttämällä, lääkitsemällä kouristelua, hoitamalla ruoansulatuskanavan ärsytystilaa jne. Aidossa sinilevämyrkytyksessä kuitenkin ennuste on varauksellinen hoidosta huolimatta, siksi parempi välttää koko myrkytystä.