Mikä on akupunktio?

Akupunktio on tuhansia vuosia vanha kiinalainen vaihtoehtohoito länsimaiselle lääketieteelle. Se on perinteinen itämainen hoito, jossa potilaan oireita tai sairauksia hoidetaan pisteitä painamalla tai pistämällä ns. akupisteisiin ohuita, teräviä neuloja. Nykyään akupunktiota käytetään enenevissä määrin myös länsimaisen lääketieteen rinnalla, etenkin tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidossa. Akupunktiosta on jonkun verran myös lupaavia tutkimustuloksia ja ihmislääketieteessä se on hyväksytty myös joidenkin sairauksien Käypä hoito- suosituksiin.

Akupunktio perustuu elimistön omien kipua ja sairauksia lievittävien mekanismien herättelyyn. Se lisää paikallisesti verenkiertoa ja tulehdusvälittäjäaineiden vapautumista. Akupisteet sijaitsevat yleensä hermojen ulostuloaukkojen ja päätelevyjen alueella. Akupunktio lisää myös kehon omaa endorfiini- ja enkefaliinituotantoa, aiheuttaen hyvänolontunteen. Hoitomuotona akupunktiolla ei pääsääntöisesti ole lainkaan haittavaikutuksia. Tiineiden ja syöpäsairaiden eläinten akupunktio on kuitenkin hyvä tehdä erityisellä varovaisuudella.

Miksi akupunktio?

Akupunktio sopii sellaisenaan tai lääkehoidon rinnalle, esim. osana kokonaisvaltaista lihas- tai kehonhuoltoa. Mielestäni tehokkain apu akupunktiosta on länsimaisen lääkehoidon tukena ja parhaan hoitovasteen saavat yleensä kipupotilaat.

Yleisimpiä vaivoja, joihin akupunktiota käytetään ovatkin tuki- ja liikuntaelinsairaudet kuten nivelrikko, lihasjumit ja hermopinteet, jännesairaudet. Hoitovaste tuki- ja liikuntaelinsairauksissa on parhaimmillaan jopa 70-90%. Tuloksia on saatu myös mm. välilevysairauksien hoidossa, epilepsiassa sekä harvinaisemmissa ongelmissa esim. hormonaaliset sairaudet (kiimankiertohäiriöt, yliseksuaalisuus, eturauhassairaudet), stressi ja käytösongelmat, ihosairaudet sekä allergia ja kutina.

Akupunktio auttaa myös palautumaan urheilusuorituksista, eli se on dopinvaroajaton vaihtoehto työ- ja kilpailukoirille.

Akupunktio lemmikeillä

Akupunktiohoidon aloittaminen ei vaadi tarkkaa olemassaolevaa diagnoosia, mutta mitä tarkemmin ongelma on kartoitettu, sen täsmällisemmin akupunktiota voi kohdentaa oikeisiin akupisteisiin. Siksi oireiden syy on hyvä yrittää selvittää ennen hoidon aloittamista.

Ensimmäisellä akupunktiokäynnillä käydään läpi lemmikin oireet, mahd. diagnoosi, lihasjumit ja triggerpisteet, paikalliset lämpötilaerot jne, lisäksi muut sairaudet, lääkkeet jne.

Neulat laitetaan yleensä seisovalle eläimelle. Neulojen laittaminen ei yleensä satu, mutta joskus jonkun akupisteen stimulointi voi tuntua hetken epämiellyttävältä. Suurinta osaa akupunktiopotilasta ei rauhoiteta hoitoa varten, vaikka näitäkin potilaita löytyy. Huom! Kissatkin kestävät akuneulojen laittoa yllättävän hyvin!

Neulojen pistämisen jälkeen potilas saa käydä lepäämään 20-40minuutin ajaksi. Akuneulojen kanssa voi liikkua ja asettua makaamaan, ilman pelkoa neulan aiheuttamista vaurioista tai eläimen kokemasta kivusta. Monet lemmikit rentoutuvat ja tulevat uneliaaksi neulastimulaatiosta, mikä johtuu elimistössä vapautuvista endorfiineistä.

Akupunktiohoidon jälkeen eläin voi olla normaalia väsyneempi. Ensimmäisen kerran jälkeen ei välttämättä huomata suurta eroa entiseen. Harvoin voi potilas olla myös jopa hieman kipeämpi neulahoidon jälkeen, mutta tämä on ohimenevää eikä yleensä toistu seuraavalla akupunktiokerralla.

Kuinka usein akupunktiota annetaan?

Yleisin akupunktiohoitosarja mm. kroonisille kipupotilaille on 3-4 kertaa viikon välein, jonka jälkeen hoitokertoja harvennetaan tapauskohtaisesti ja hoitovasteen mukaan pari kertaa- kerran kuussa, tai jopa harvemmin annettavaksi. Jos neljän hoitokerran jälkeen ei saada hoitovastetta, hoito yleensä lopetetaan. Akuuteissa sairauksissa, esim. välilevytyrät voidaan akupunktiohoitoa antaa jopa parin-kolmen päivän välein.

Miksi akupunktio eläinlääkärin antamana?

Akupunktiota voi Suomessa antaa kuka vaan. Siihen ei vaadita edes koulutusta. Eläinlääkärin antamana etu muihin tahoihin on kuitenkin kyky arvioida eläimen kokonaisterveydentilanne ja käyttää akupunktiohoidon rinnalla tarvittaessa myös länsimaista diagnostiikkaa ja mahdollisia lääkkeitä. Suomessa on myös akupunktioon erikoistuneita eläinlääkäreitä, he ovat käyneet kansainvälisen akupunktiokurssin ja saavat käyttää titteliä CVA (Certified Veterinary Acupuncturist). Jotkut vakuutusyhtiöt korvaavat eläinlääkärin antaman akupunktiohoidon, mutta tämä on hyvä tarkistaa omalta vakuutusyhtiöltä.

Eläinlääkäri Renate Jäätes on suorittanut eläinakupunktion peruskurssin Helsingin Yliopiston eläinlääketieteellisessa tiedekunnassa v. 2019 ja antaa akupunktiohoitoa lemmikeille sekä kotikäynneillä, että vastaanotollaan Espoon Haukilahdessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *