Ekinokokkoosi

Haluaisin käyttää tovin aikaanne kertoakseni teille ekinokokkoosista.
Siitä sanahirviöstä, jota vastaan “tyhmä Evira” vaatii matkustavilta eläimiltä aina vaan sen “pirun matolääkityksen” ja jonka vuoksi “rahanahneet eläinlääkärit” myyvät “ihan turhaan” kalliita leimoja.
Haluan kertoa siitä oudosta loisesta, josta moni ei tiedä tai tieto on virheellistä.
Tässä vuosien saatossa on käynyt ilmi, että moni omistaja kokee heisimatolääkityksen matkustaessa pakolliseksi pahaksi, joksikin turhaksi byrokratiaksi ja silmiä pyöritellen kysyy, saisiko vaan pelkän leiman.

Mikä on ekinokokkoosi?

Aina välillä kuulen myös ulkomaisten kollegojen vähättelevän lääkityksen tarvetta antamalla matkustaville passiin pelkän leiman “turhan” matolääkkeen sijasta. Heitä en voi auttaa tai opettaa, mutta voin valistaa Suomalaisia omistajia, jotka toivottavasti osaavat jatkossa vaatia sen matolääkkeenkin.
Mikä on Echinococcus, ekinokokkoosi, “se joku heisimato”?
Ekinokokit ovat heisimatoihin kuuluvia lihansyöjien loisia. Ekinokokkoosi on Echinococcus-suvun heisimatojen toukkamuotojen aiheuttama ihmiselle vaarallinen tauti. Niin… ihmiselle vaarallinen.

Ekinokokkiheisimatojen elämänkiertoon kuuluu pääisäntänä petoeläin (esim. koira, susi tai kettu) ja väli-isäntänä kasvinsyöjä (esim. lammas, nauta, poro, hirvi, sika, myyrä), jonka pääisäntä joutuu syömään saadakseen tartunnan. Pääisäntä on oireeton ja väli-isännälle muodostuu kystia sisäelimiin ja keuhkoihin.
Väli-isäntä saa tartunnan syödessään munilla saastunutta ruokaa tai juodestaan pääisännän ulosteilla saastunutta vettä.

Valitettavasti ekinokokin väli-isäntänä voi olla myös ihminen. Ihminen voi saada tartunnan koirasta, jonka turkkiin joutuneet madonmunat voivat päätyä käsien kautta ihmisen suuhun. Tartunta voidaan saada myös koiran, ketun, supin jne. ulosteilla saastuneista elintarvikkeista (metsämarjat, sienet jne.).
Ihmiselle ekinokokkoosi on hengenvaarallinen, sillä se aiheuttaa nestetäyteisiä kystia maksaan ja muihin sisäelimiin sekä keuhkoihin. Kystat syrjäyttävät toimivaa kudosta ja kystan puhkeaminen voi pahimmillaan johtaa ihmisen kuolemaan.

Itämisaika on vuosia ja rutiinidiagnostiikkaa loisen osalta ei tehdä. Oireetkin ovat kovin epämääräisiä, kuumetta, vatsakipua, yskää, ihottumaa…
Siinä syy, miksi Evira ja Suomen eläinlääkärit vaativat matkustaville todistetusti silmiensä alla annetun loishäädön ja iskevät passiin leiman, ikäänkuin kiitokseksi omistajan tunnollisuudesta.
Suomessa esiintyy hirviekinokokkia, eli sen osalta peli on jo menetetty. Myyräekinokokkia ei vielä esiinny ja sen tulo Suomeen pystytään estämään tunnollisella koiraeläinten loishäädöllä ennen Suomeen paluuta.

Kiitos niille, jotka jaksavat lukea päivityksen loppuun ja jakavat sitä myös muille tiedoksi.
Lisätietoa Ruokaviraston sivuilta: https://www.evira.fi/…/usealle-elainlajille-yht…/ekinokokit/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *